Projekt Kanya’s Chance

24. avgusta 2020 so rotarijski prijatelji iz Berlin Funkturma predali ček v vrednosti 13.000,00€ za dvoletno izvedbo projekta  “Kanya’s Chance ” neprofitnemu združenju iz Berlina “Kanya’s Chance e.V.”.

Projekt smo omogočili rotarijski clusterski klubi, ki ga sestavljajo Rotary klubi Berlin-Funkturm, Bern Rosengarten, Graz-Umgebung Nord in Maribor-Park. Rotarijske prijatelje iz Berlin Funkturma je še posebej razveselilo sodelovanje treh drugih klubov iz Varaždina na Hrvaškem, ki so za ta projekt izvedeli na srečanju kontaktnega kluba v Mariboru 2019.

Mlado neprofitno berlinsko združenje “Kanya’s Chance e.V.”predstavljajo mladi zdravniki, ki si prizadevajo izboljšati dostop do higienskih izdelkov za ženske v državah v razvoju in tako spodbujajo možnost izobraževanja! Številne mlade ženske imajo zaradi menstruacije eno največjo pomanjkljivost – nekaj dni v mesecu pogrešajo šolanje. Po raziskavi UNICEF-a je v tem času šolanje prisiljeno opustiti skoraj polovica vseh šoloobveznih žensk. To daje prednost tudi obstoječi neenakosti med moškimi in ženskami ne le v izobraževalnem sistemu pač pa tudi na vseh drugih področjih življenja.

Na začetku akcije je bila samo ena šola, zdaj pa imajo deklice higienske izdelke na 10 šolah. Cilj je v naslednjih dveh letih zagotoviti oskrbo s 30.000 šolarkami na do 20 izobraževalnih ustanovah.

Predsednica Cristina Schurwanz, bivši predsednik Hans Dieter Heimdahlen in Janek Stein so z veseljem in ponosom predali ček za 13.000 evrov in poudaril, da bo ta projekt tudi neizmerno okrepil mednarodno sodelovanje in da bosta rotarijski vodili 2019/20 “Rotary združuje svet” in 2020 / 21 “Rotary odpira priložnosti” čudovito odražali v tem projektu.