POMAGAMO GAMBIJI

V okviru clusterskega kontatnega združenja Rotary klubov Berlin-Funkturm, Bern Rosengarten, Graz-Umgebung Nord in Maribor-Park smo se klubi poenotili in sprejeli za kot skupen rotarijski clusterski projekt 2020/21 projekt »Pomagamo Gambiji«. Projekt vŠvici vodi zdravnica dr. Julia Brönnimann in ga nam je v avgustu 2020 preko ZOOM-a tudi predstavila. Kratek povzetek predstavitve projekta v nadaljevanju…

»Od sredine aprila 2020 učinki LOCKDOWNA v Gambiji v zahodni Afriki otežujejo življenje ljudi. Gambijci živijo od dnevnih plač in izgubijo službo ter s tem dohodek za družino. Nadomestila ali državne podpore, karšno mi poznamo njihova država ne nudi. Brez denarja, brez hrane, brez dostopa do bolnišnic so tako številni Gambijci ostali čez noč. Zaradi naraščajočega števila pozitivnih  in obolelih za Covid 19 se je LOCKDOWN še bolj zaostril in podaljšal do oktobra, ljudje pa so zelo lačni in vse bolj umirajo zaradi njenih posledic.

Naša lokalna kontakt, gospa Isha Fofana, prejme 4000.-Fr od našega švicarskega združenja »Prijatelji Gambije«. Z omejeno vsoto njim lahko kupi 5t riža, 20 vreč sladkorja, 10 vedrov arašidovega masla in 40 l olja ter ga brezplačno razdeli tistim, ki to nujno potrebujejo obubožani bolni ljudje, otroci in družine, ki zaradi naraščajoče lakote niso dovolj močni, da bi čakali v vrsti pred postavljenimi WHO centri za pomoč.

Zaradi COVIDa-19 in akutne lakote se je naš stalni gambijski projekt »Pomoč ženskam, naravno načrtovanje družine«, zdaj nekoliko premaknil v ozadje. Naši trenerji/učitelji/tutori morajo ostati doma. Upamo, da bodo lahko svoje delo kmalu nadaljevali.

Flyer-GF-Pandemie-Mai-20