Rotary rastlinjaki za družinske kmetije – žrtve potresa – na Hrvaškem

Preskok v leto 2021 je Sisaško-Moslovački županiji prinesel naravno katastrofo. Konec decembra 2020 je uničujoč potres poškodoval več kot 800 podjetij, okoli 3000 družinskih kmetij, 700 gospodarskih poslopij, 11 šol, kot tudi bolnišnice in druge objekte. »Kamor koli grem, so bili rotarijci že pred mano in delovali humanitarno,« je med eno svojih humanitarnih akcij povedal legendarni pevec U2 Bono Vox. »Temu vzoru smo sledili tudi v Rotary klubu Maribor Park ob nesreči, ki je prizadela naše sosede,« je izpostavil Rok Štibler, takratni predsednik tega rotarijskega kluba.

Na pobudo Rotary kluba (RC) Maribor Park so Varaždinski rotarijci zasnovali projekt »Rastlinjaki za žrtve potresa Sisaško Moslovačke županije«, v katerem je bilo skupno zbranih več kot 30 tisoč evrov, vsaka – od 3000 prizadetih – družinska kmetija pa je oz. še bo prejela dva rastlinjaka v velikosti 100 m².

Akcijo so podprli tudi mnogi drugi rotarijski klubi iz tujine in Slovenije

»Ker Mariborski rotarijci že vrsto let uspešno sodelujemo s klubi iz Avstrije, Nemčije in Švice, smo jih tudi tokrat zaprosili za pomoč in ponovno bili uspešni, saj so se nesebično odzvali RC Berlin Funkturm, RC Bern Rosengarten in RC Graz Umgebung Nord,« je širino akcije razložila Rozvita Pfeifer, zadolžena za mednarodno sodelovanje v RC Maribor Park.

Ideja projekta in samo organizacija izvedbe pa je dosegla nepričakovane razsežnosti, saj so se akcije udeležili tudi rotarijski klubi iz Srbije in Črne gore skupaj z njihovim distriktom, kakor tudi klubi iz Zagreba, Trakoščanov, Čakovca in Ptuja. »Klubi smo zbrali 19 tisoč evrov. Omenjena vsota pa se je s pomočjo zasebne donacije iz Nemčije rotarijskega prijatelja Thomasa Guzatisa dvignila na več kot skoraj 30 tisoč evrov sredstev, s katerimi so kupili nove rastlinjake in z njimi opremili 10 družinskih kmetij Sisaško-moslavaško županije,« še pojasnjuje Pfeifer.

Družinske kmetije se po potresu na Hrvaškem postavljajo na noge z rotaryjskimi rastlinjaki

Glavni cilj te humanitarne akcije je podpora družinskim kmetijam, vsaka družinska kmetija pa bo prejela dva rastlinjaka v velikosti 100 m². Ti rastlinjaki so naložba v prihodnost in v pomoč ljudem pri ponovnem zagonu poslovanja v Sisaško-moslavaški županiji. »Še posebej pa nas rotarijce veseli, da te donacije prihajajo v roke ljudi, ki razvijajo kmetijsko proizvodnjo in prenašajo znanje in izkušnje na prihodnjo generacijo. Z akcijo smo dosegli, da ti ljudje niso bili priseljeni zapustiti zemlje in okolja, v katerem že desetletja bivajo in ustvarjajo,« pa je izpostavila Klaudija Šturm, sedanja predsednica RC Maribor Park.

Omenjena akcija, tako zatrjuje rotarijka Pfeifer, in rotarijski prijatelji RC Maribor Park, je ponovno dokazala, da rotarijstvo ne pozna političnih zdrah, sovraštva in tudi ne nestrpnosti. Sledijo glavnem rotarijskemu cilju, ljudem pomagati, pokazati izhod iz nezavidljive situacije in omogočiti ostati na domovih in naučiti pomagati drugim v bližnji okolici. “V veliko veselje je pomagati ljudem, ki bodo s pomočjo projekta »Rastlinjaki za žrtve potresa Sisaško Moslovačke županije« nadaljevali s pridelavo zelenjave in sadja, ohranili svoj obstoj na zemlji in zaposlili druge ljudi,« je Pfeiferjeva še dodala.

Autor novice Natalie C. Postružnik