OSNOVNO O AKCIJI

Akcija SONČNICE je skupni zdravstveni projekt celotnega mednarodnega rotarijskega distrikta 1910 v katerega sodi tudi Slovenija. S to akcijo se slovenski rotarijski klubi pridružujemo borbi za izkoreninjenje otroške paralize (polio, oz. poliomelitis). Z javnimi prireditvami in zbiranjem prispevkov bomo poskušali zbrati sredstva za dosego tega cilja.

Akcijo podpirata tudi guverner našega distrikta 1910 s sedežem na Dunaju gospod Peter Krause in primus AG za Slovenijo gospod Stanko Ojnik.

DAN SONČNIC, 17.oktober 2009

Ta dan predstavlja višek akcije SONČNIC. Na dan sončnic, 17. oktober 2009, bodo na javnih mestih postavljene informativne stojnice, kjer bomo vsem, ki bodo darovali 5 evrov, poklonili vrečko z 10 skaljivimi semeni sončnic. S podarjenimi petimi evri boste omogočili deset cepljenj proti otroški paralizi!

IZKORENINJENJE OTROŠKE PARALIZE (POLIO)

Svet brez otroške paralize je največji zdravstveni projekt v zgodovini človeštva. Borba proti zahrbtni bolezni se je pričela leta 1979, ko je Rotary International (RI) zagotovil cepljenje za okrog 6 milijonov otrok in zmanjšal pojavnost bolezni v tej populaciji.

Po tem uspehu je RI leta 1988 skupaj z WHO, UNICEF in vladami mnogih držav zagnal novo akcijo POLIO PLUS, ki ima za cilj zatreti otroško paralizo po vsem svetu.

ZADNJI KORAKI 

Danes RI skupaj z omenjenimi organizacijami stopa proti koncu te poti. Zadnji koraki so trši in težji, kot smo pričakovali. Celovito cepljenje v štirih polio-endemičnih državah (Afganistan, Indija, Nigerija in Pakistan) zahteva izredno velik napor, ki ga bomo zmogli le z novimi finančnimi sredstvi in dodatnimi, dobrodelnimi prispevki.

DOSEDANJI USPEHI PROGRAMA POLIO PLUS 

Program je pokazal zavidljiv uspehe, saj je preprečil neizmerno trpljenje otrok. 

  • Več kot 2,5 milijarde otrok cepljenih zoper otroško paralizo.

  • Več kot 5 milijonov otrok je bilo obvarovanih pred hudo telesno prizadetostjo.

  • Najmanj 250.000 otrok je bilo rešenih pred gotovo smrtjo.

  • Pomagalo je več kot 200 držav.

  • Doslej je bilo za borbo proti bolezni zbranih in porabljenih več kot 5 milijard dolarjev.

  • Upadanje polio obolenj med leti 1989 in 2007 potrjuje veliko učinkovitost programov: leta 1989 – 350.000 novih obolenj v 125 državah in leta 2007 – le 1473 obolenj v 12 državah. 

TOKRAT GREMO DO KONCA 

Če bi akcijo zdaj ustavili, bi to pomenilo novo nevarno širjenje otroške paralize – TUDI V EVROPI! Hkrati bi to znova zahtevalo ogromne stroške in novo trpljenje, ki je bilo v naši akciji odpravljeno.

Fundacija Billa in Melinde Gates je za finale borbe proti otroški paralizi namenila v letih 2008 in 2009 skupaj 355 milijonov dolarjev ob pogoju, da Rotary International (RI) zbere nadaljnih 200 milijonov dolarjev.

S skupnimi finančnimi vložki lahko dosežemo, da bo otroška paraliza postala del zgodovine.

PROSIMO ZA VAŠO PODPORO 

Pomagajte v borbi proti tej grozljivi otroški bolezni! Ne dolgo tega je otroška paraliza tudi na naših tleh povzročala veliko trpljenje.

Pred nami je možnost, da otroško paralizo dokončno izkoreninimo!

VAŠI DOBRODELNI PRISPEVKI BODO SPREMENILI SVET 

Javna razglasitev rezultata zbiranja sredstev z akcijo SONČNICE in drugih akcij vseh Rotary klubov na svetu bo na svetovni dan boja proti otroški paralizi 28. oktobra 2009.

Imena vseh darovalcev in sponzorjev, ki bodo prispevali več kakor 50 evrov, bodo javno objavljena na spletnih straneh distrikta 1910.

Komentarji

  1. Pozdravljeni, to je komentar.
    Če želite izbrisati komentar, se prijavite in poglejte komentarje prispevkov. Tam boste našli možnost urejanja ali brisanja komentarjev.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja